'Öğrenci sevdiği işi tercih etsin'Semra Binay sınava hazırlanacak öğrencilerin hangi bölümü seçeceğine kendilerinin karar vermesi gerektiğini de belirterek, “Puanına göre veya sizin belirlediğiniz mesleği değil, kendi istediği mesleğin bölümünü seçsin. Sevdiği işi tercih etsin. Sürekli 'Sakin ol' deyip çocuklarınızı daha da strese sokabilirsiniz. Önce siz sakin olun, rutini bozmayın. Yıl boyu sosyallikten uzak, eve davet kabul etmemek, seyahatleri iptal etmek, sınav dönemi çocuğa özel yemekler yapmak, şımartmak, sürekli etrafında dolanmak öğrencinin sınavı gözünde çok büyütüp olağanüstü bir durum gibi algılamasına yol açıp kaygısını artırır. Motivasyon olur diye başkalarıyla kıyaslamayın. Karamsar tablo çizmeyin. 'Yıllarca yedirdik, okuttuk. Yüzümüzü kara çıkarma' tarzı söylemler öğrencide çok büyük psikolojik yük oluşturur, başaramazsam kaygıları başlar. Aileye ve çevreye mahcup olma endişesine kapılır. Sınavda istenen sonucu alamamak utanılacak, mahcup olunacak bir durum değil" dedi.
Sınav öncesi ve sınav günü ne yapmalı, nasıl davranmalı?Binay, sınava girecek öğrencilere ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu:"Sınav günü manevi destek amaçlı yanında olmaya özen gösterin. Hayatının sonu değil, bir sonraki sınava da girer. Ona kazanamazsa destek olmayız korkusu vermeyin. Sınava gerçeğinden farklı anlamlar yüklemeyin. Hayatın kendisi zaten bir sınav. Sınav yeri önceden gidilip görülmeli. Yanında götüreceği belgeler ve kalem ,silgi ,su geceden bir çantada hazır olmalı. Sabah kahvaltı muhakkak yapmalı. Çok fazla yerse ağırlık çöker, miskinleşir. Süt yerine kahve tercih edilebilinir. Sınav öncesi nefes ve gevşeme egzersizleri yapılmalı. Sınavda kaygılı düşüncelere kapılırsa düşünce odağını farklı noktalara yöneltebilmeyi öğrenmeli. Çocuğunuzda aşırı kaygı gözlemliyorsanız uzman desteği almanız gerekir."
Sınav öncesi ve sınav günü ne yapmalı, nasıl davranmalı?Binay, sınava girecek öğrencilere ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu: